Blowerdoor

Blowerdoor – Luchtdichtheid meten van een gebouw.

 

blowerdoor_instructions

Luchtdicht bouwen is essentieel voor de energieprestatie en het comfort van een woning. Een goede luchtdichtheid wordt gerealiseerd door een goede coördinatie tussen de verschillende aannemers. Deze coördinatie kan uitgevoerd worden door Bouw & Energie Advies.

Het luchtdicht ontwerpen en uitvoeren van een woning is minstens even belangrijk als het isoleren van een woning. Dit is een cruciaal onderdeel om een energievriendelijke woning te creëren. Het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting kan het E peil met 5 tot 15 e punten doen dalen.

Het is echter meer dan enkel punten winst. Het is van belang om een comfortabel en gezond binnenklimaat te realiseren. hoe dichter de woning, hoe minder warmte verliezen en hoe optimaler de geplaatste systemen, zoals ventilatiesystemen, kunnen functioneren.
Luchtdicht bouwen is dus een essentieel basisingrediënt voor kwalitatief bouwen. Vaak kan men door bepaalde aandachtspunten correct uit te voeren de luchtdichtheid sterk verbeteren en hierdoor het energieverbruik tot een minimum beperken.

Via ons contactformulier kan u steeds informatie aanvragen met betrekking tot deze blowerdoor testen.
Voor meer info en een gerichte prijsofferte kan u ons steeds vrijblijvend contacteren.

Vooraleer we een test uitvoeren hebben we een voorbereidende inspectie van de woning. Tijdens deze visuele inspectie geven we de nodige info en worden aandachtpunten besproken. De test kan hierna in optimale omstandigheden uitgevoerd worden..

 

Energiebesparing en subsidies

 

Energiebesparing

Mits enige kennis en ervaring is het behalen van een goede luchtdichtheid vooral een kwestie van de nodige aandacht te besteden tijdens het ontwerp en tijdens de uitvoering. Zonder veel extra kosten kan men zo 10 à 15% energie besparen.

 

Impact op E-peil

De E-peil eisen wordt alsmaar strenger. Mits een kleine investering (de kosten van een luchtdichtheidsmeting) kan men bij een goede luchtdichtheid een vermindering van het E-peil realiseren van ongeveer 10 à 15 E-peil punten waardoor kan genieten van een aantal subsidies bij een voldoende laag E-peil. De premies kan u nalezen op deze site.

 

Verloop van een luchtdichtheidsmeting

1. Visuele inspectie van het gebouw.

  • Vooraleer de test uit te voeren wordt er steeds eerst een werfbezoek ingepland. Tijdens deze visuele inspectie worden tips gegeven om de luchtdichtheid te verbeteren.

 

2. Verloop van de meting.

a. Opstellen van de blowerdoor apparatuur: (FOTO INVOEGEN)
b. Meting van de buitentemperatuur en binnentemperatuur
c. Afkoppelen van het ventilatiesysteem:
d. Controle van het gebouw zodat de test uitgevoerd wordt conform STS P71-3.
e. Lekdetectie aan de hand van thermografische camera. (FOTO INVOEGEN)
f. Test in Onderdruk & Overdruk.

 

3. Opstellen van het conformiteistattest & verslag.